Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Gyertyaöntés általában

2023-04-20Gyertya

Gyertyaöntés – kezdő szint

Paraffin gyertya

Ha Te már öntöttél gyertyát, akkor nem ez a cikk fog Neked szólni, hanem a következő.
A mostanit a nagyon kezdőknek szánom, akik még azt sem tudják, hogy mi kell a gyertyaöntéshez.

Miért szedtem így szét? Mert tudatosítani szeretném minden vállalkozó kedvű emberben, hogy TESZTELNI kell! Nem színnel, nem illattal, hanem magát a natúr gyertyát. Miért? Mert minden plusz dolog ronthat az égésen vagy a külalakon. Először az ember találja meg azt a viaszt, amivel szeret dolgozni, ami minden általa támasztott feltételnek megfelel, majd találja meg az ideális kanócot és nézze meg, hogy egyáltalán érdekli-e ez a sok bíbelődés.

 

Lássuk, mire lesz szükséged:

  • Viasz (Ha tégelyes gyertyát szeretnél, akkor ajánlom a repcét vagy a szóját, ha viszont formagyertyát szeretnél csinálni, akkor a paraffin vagy paraffin-sztearin keveréket.)
  • Öntőforma (Ez lehet műanyag tálka, üveg vagy szilikon is, amit épp találsz otthon.)
  • Gyertyakanóc (Ne feledd, a viaszhoz választod a kanócot!)
  • 2 db edény (Egy nagyobb a víznek, egy kisebb a viasznak, de utóbbi lehet egy üres konzerves doboz is) vagy dupla falú edény (Tudod, aminek a falába vizet kell önteni.)
  • Fakanál vagy spatula (Hogy tudd kevergetni a viaszt.)
  • Evőpálcika, csipesz vagy kanóctartó (A kanóc rögzítésére)
  • Mérleg (Elhagyható, de paraffin-sztearin keveréshez szükséged lesz rá.)
  • Tégelyes gyertyánál ragasztós gyertyarögzítő (Elhagyható, további megoldás a Kanócos cikk utolsó bekezdésében.)
  • Húshőmérő (Ez is elhagyható, első körben nem fog összedőlni nélküle a világ. :) )
  • Hőlégfúvó vagy hajszárító (Ezek is elhagyhatóak, de jó, ha a formád nem túl hideg, amikor beleöntöd a gyertyád. Van, aki mikrót használ ilyen célra.)
  • Hurkapálca, hústű (Szurkáláshoz)


Na, akkor kezdjünk is bele!

  1.  Valószínűleg már kitaláltad, hogy milyen formába fogod önteni a viaszod. Ha már használt, akkor jól mosd el, hogy zsírmentes legyen, majd hagyd megszáradni, vízcsepp még véletlen se legyen benne! (Megpróbálhatod jól el is törölni, de nekem olyankor sokszor szöszös marad, így én inkább időben mosogatok és hagyom, hogy magától megszáradjon. :( )
  2. Rakd bele a kanócot a formába. Ha tégelyes, akkor rögzítsd az üveg aljára, középre a kanócot, ha pedig valamilyen formát használsz, akkor húzd át a lyukon. Ha nincs lyuk a formád alján, akkor csinálj egyet. Műanyagot pl át lehet szúrni egy szöggel vagy késsel. (Vigyázz, nehogy megcsússzon a kés és megvágd magad!) A szilikon formákat én vagy nagy tűvel vagy mini kézi fúróval szoktam átlyukasztani. Van olyan szilikon forma, ami könnyen szakad, így erre vigyázz. Ha túl nagy a lyuk a kanóchoz képest, akkor tapaszd be felolvasztott viasszal vagy gyurmával.
  3. Nézd meg, hogy milyen viaszt vettél. Ha granulátum, akkor szuper, ez már készen is áll a használatra, ha viszont tömbös, akkor fel kell vágnod kisebb darabokra, hogy könnyebben olvadjon. Mennyi viaszra lesz szükséged? Töltsd meg a formád 2x viasszal és annyi fog kelleni. ;)
  4. Rakd fel a nagyobb tálba a vizet melegedni és tedd bele a másik edényt, amibe a viaszt raktad. Melegedés közben kevergesd a viaszt és ügyelj rá, hogy vízcsepp ne menjen bele, mert lyukas lesz a gyertyád! A különböző viaszok leírásainál azt is leírtam, hogy mi az olvadáspontjuk. Ne melegítsd túl a viaszt, ritka esetben öngyulladhat is, így SOHA ne hagyd felügyelet nélkül! Pláne akkor, ha benne hagytad a keverő pálcád, mert akkor már lesz, ami meggyulladjon és folyamatosan égjen is! Ha tutira akarsz menni, hogy nem léped túl a megengedett hőmérsékletet, akkor most használd a húshőmérőt! :)
  5. Ha már majdnem felolvadt a viaszod, akkor melegítsd elő a formád, majd öntheted bele a teljesen felolvadt viaszt is, de ne felejtsd el letörölni a tálkád alját, nehogy víz kerüljön a formába. A formád tetején hagyj kb 1 cm-et felöntetlenül. Ha tégelyes gyertyát készítesz, akkor nagyobb részt is hagyhatsz nyugodtan.
  6. Most húzd meg a kanócodat, hogy feszes legyen, de vigyázz, hogy ki ne húzd, mert utána már nehéz lesz visszavarázsolni, arról nem is beszélve, hogy ha formába csináltad, akkor a forró viasz simán kifolyik a lyukon keresztül. (Nem jó szórakozás, volt hozzá szerencsém. Ha véletlen mégis így járnál, akkor próbáld meg nagyon gyorsan a formában maradt viaszt visszaengedni az olvasztó edényedbe.) A gyertyabelet rögzítsd a formád tetején evőpálcikával, csipesszel vagy kanóctartóval és várj, míg el nem kezd a külseje keményedni.
  7. Amikor már a gyertyád külseje és teteje kemény, de még a belseje puha, akkor melegítsd meg a maradék viaszod és szurkáld meg a gyertyádat hurkapálcával, hústűvel vagy a hőmérőddel a kanóc mellett, majd a viaszt olvaszd meg hőlégfúvóval vagy hajszárítóval, hogy jobban tapadjon rá a következő réteg és öntsd fel, de még mindig ne érje el a viasz a formád legtetejét. (Én öntés után megint bele szoktam a lyukakba szúrni, hogy tutira kijöjjenek a légbuborékok.)
  8. Most már otthagyhatod a gyertyádat, hadd szilárduljon tovább. Ha pár óra múlva arra jársz és horpadást (paraffin) vagy repedést (szója) látsz rajta, akkor melegítsd fel újra a viasz tetejét hőlégfúvóval és öntsd fel megint olvasztott viasszal. (Ez teljesen normális dolog, a viasz zsugorodik hűlésnél.)
  9. Ha tutira akarsz menni, akkor várj egy napot, addigra mindenképp meg fog szilárdulni a gyertyád. Ha tégelyes gyertyát csináltál, akkor a tetején vágd vissza a kanócot max 1 cm magasra. Ha formagyertyát csináltál, akkor az alján teljesen vágd le a kanócot, a tetején pedig itt is hagyj max 1 cm-t. Meggyújtani öntés után 24 órával lehet, amikor már tutira kihűlt.


Vigyázz a biztonságodra, és mindig figyelj oda a tűzveszélyre, amikor gyertyaviaszt használsz!

 

Paraffin-sztearin keverék:

Ahogy már korábban a paraffinos cikkemben írtam, sztearinnal szokás keverni a paraffint, hogy keményebb legyen, tovább égjen. Általában 10-30% sztearint szoktunk használni.

Még az elején írtam, hogy paraffin-sztearin keverékkel is dolgozhatsz. Ilyenkor kimérem, hogy mennyi paraffinra lesz szükségem. Vegyünk egy könnyű példát: 100 g paraffin megy a formámba, és 10% sztearint szeretnék hozzárakni, hogy keményebb legyen a gyertyám, tehát:
100x10/100= 10, ahogyan már az iskolában is tanultuk, nyilván ezt még jobban leegyszerüsíthetjük: 100 x 0,1=10.
Ha 20% sztearinnal szeretnél dolgozni, akkor pedig 100 x 0,2 = 20, tehát 20 g sztearinra lesz szükséged.

 

Viasz égése és eloltása:

A viaszt vízzel meg ne próbáld eloltani, használj poroltót vagy szórj rá homokot. Én már olvastam olyat is, hogy sót használtak. A lényeg, hogy ne vízzel történjen az oltás!

Érdekességek:

Ha túlmelegíted a viaszt, akkor először csak füstölni fog és iszonyatosan büdös lesz. Ha benne hagyod a fa keverődet, akkor könnyebben lángra fog lobbanni.
Ha pedig víz kerül a forró viaszba, akkor pattogó hangot fogsz hallani. Azt ajánlom, a vizet próbáld meg eltávolítani a viaszból mondjuk papírtörlővel, különben rontani fogja a gyertyád külalakját és/vagy égését.

 

Ha a gyertyád nem jön ki a műanyag formából:

Ne rakd be se a hűtőbe, sem pedig a fagyasztóba, inkább nyomogasd a formát, míg el nem válik a viasztól. Ha ez sem működik, akkor hőlégfúvóval vagy hajszárítóval melegítsd fel a formát kívülről. Ki fog az csusszanni szép lassan. :)

 

Szilikon formából kiszedés:

Szépen fejtsd le a formát a gyertyádról. A szilikon nyúlik, bátran húzhatod. :)

 

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.