Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Pirográfia - a fa előkészítése

2023-08-24pirográfia, égetés, fa, csiszolás, előkészítéspirográfia, égetés, fa, csiszolás, előkészítés

Ahogy már az előző cikkben is írtam, nagyon fontos, hogy kezeletlen, natúr fát válassz a pirográfiához! Emellett arra is figyelni kell, hogy a fa legyen kellően kiszáradva.

Csiszoló papírok

A minta felrajzolása előtt a legfontosabb, hogy a fát jól meg kell csiszolni durva, közepes, finom és nagyon finom papírral. Olyan simának kell lennie, hogy a légy is elcsússzon, ha rászáll. :D Viccet félretéve, tényleg fontos, hogy elég sima legyen a felületed, mert akkor fogsz tudni szép képeket készíteni. A csiszolást lehet végezni kézzel és géppel is. Én általában kézzel szoktam, bár már próbáltam rezgőcsizolóval is, amivel nyilván sokkal rövidebb idő alatt jobb lett az eredmény. Van, aki géppel kezdi és kézzel fejezi be a csiszolást.

Többféle durvaságú csiszolópapírt lehet vásárolni. Minél magasabb a szám, annál finomabb lesz a csiszolás. Van, aki szerint elég 80-tól 240-ig csiszolni, van, aki azt mondja 400-as papírig kell elmenni, de valaki meg annyira szereti a tükör sima felületet, hogy felcsiszolja a fát még 1000-es papírral is. Szerintem szerezz be mindenfélét, idővel úgyis kitapasztalod, hogy Te milyen felületű fára szeretsz dolgozni. :)
Azt mondják a szakik, úgy válaszd a papírokat, hogy egyszerre max 50 legyen a különbség a két csiszolópapírod között, mert ha túl nagy az ugrás, akkor nem lehet a finom papírral a durvábbnak a karcolásait eltüntetni. (Tapasztalatból mondom, igaz. :D )
Ja, és még azt ajánlották, hogy a csiszolást érdemes szálirányban végezni, mert ha marad karc a fában, akkor az nem annyira fog látszódni. Ettől függetlenül én körkörös mozdulatokkal szoktam megcsinálni, mert nekem úgy sokkal kényelmesebb.

Jut eszembe! Ha kézzel szeretnél csiszolni, akkor valószínűleg nagyon kényelmetlen lesz fogni a papírt, de van olyan eszköz, amibe a csiszolópapírt be lehet fogatni, így sokkal kényelmesebb és gyorsabb is lesz a munka ezen része. Erre gondolok, a nevét azt nem tudom:

Csiszolópapír tartó

Ha végeztél, akkor pedig jól le kell portalanítani a fát egy puha ruhával vagy kefével vagy valamivel. Én egy nagy ecsetet szoktam használni. :)

Jövő héten pedig elárulom, hogyan tudod felvinni a mintát a fára. :)

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.