Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Lángoló művészet, na de mire?

2023-08-17pirográfia, fa, bőr, papírpirográfia, fa, bőr, papír

Korábban írtam már róla, hogy mikre lehet égetni (fa, bőr, csont, papír).

Az emberek általában fára szoktak alkotni, nekem is ebben van tapasztalatom, szóval most górcső alá veszem a fa fajtáit és írok pár fontosabb dolgot. :)

Fák

Kezdjük talán a legelején, amit sajnos nem mindig vesznek figyelembe az emberek! Csak olyan fára égess, ami natúr. Ne legyen kezelve semmivel, mert égetés során mérgező gázok szabadulhatnak fel, emellett pedig csúnya is lesz az alkotásod!

Alapanyag szerint megkülönböztetünk kemény és puha fákat. 
Kemény fa lehet: bambusz, nyír-, nyár-, juhar-, hárs-, bükk-, dió-, cseresznye-, jegenye-, kőris-, akác- és tölgyfa.
Puha fa lehet: nyár-, ciprus-, fűz- és fenyőfa.

Lehet felhúztad a szemöldököd, hogy miért írtam a nyárfát mind a két helyre. Igazából ez a fa a közepesen kemény kategóriába tartozik. Keménysége változó, az értékelése sok tényezőtől függ, amibe most nem mennék bele, mert nem asztalosoknak tanulunk. :)

Ezen kívül lehet még kapni rétegelt lemezeket, amik többféle fából készülhetnek. Arra nagyon kell figyelni vásárlásnál, hogy hány mm vastag a lemez, mert ha túl vékony, akkor hő hatására meghajolhat a fa. Az ideális vastagság 5-6 mm.
A rétegelt lemezek minősítve is vannak, érdemes a jobb minőséget venni, hogy ne legyenek hibák a fában, így a végeredmény is sokkal szebb lesz. 
Tipp: (még nem próbáltam) Ha vékony fád van otthon és meghajolt égetés közben, akkor spricceld be vízzel, szorítsd le egy éjszakára és ki fog simulni. ;) 

Rétegelt lemez

Lehet égetni parafára is, de nagyon oda kell figyelni vásárlásnál, tudni illik sokszor ragasztással és préseléssel alakítják ki a végleges formáját. Ha emlékeztek, az elején írtam, hogy kezeletlen, natúr legyen a fa, amire dolgozol. A ragasztás miatt mérgező gázok szabadulhatnak fel!

Parafa

Zárás képpen még egy kis érdekesség: A fafajták között lehetnek eltérések keménységben, így érdemes tesztégetni egy kis részen, hogy megláthasd, milyen hatást érhetsz el a megvásárolt fádon.

 

Képek: pixabay.com

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.