Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Mire lehet gravírozni?

2023-05-18Gravírozás, üveg, kő, fém, műanyag, fa, bőr, papír, csont

Ha még csak most kezdesz ismerkedni a kézi gravírozással, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a cikket is. :)

Ezek közül, amit én eddig próbáltam: üveg, gránit, alumínium, plexi, fa. 

 

Üveg

Szerintem ez az első, ami az ember eszébe jut, hiszen ez a legelterjedtebb. Bármilyen üveget fel lehet díszíteni gravírozással, még a színeseket is (már, ha maga az üveg van megszínezve és nem csak fóliázva van). Ne feledjük, a tükör is üvegből van, így akár a fürdőszobai tükrünket is feldobhatjuk egy kis mintával. :)

Gravírozott üveg

 

Kövek közül a legismertebb szerintem a gránit, de lehet még márványra, kvarcra és más természetes vagy mesterséges kőre dolgozni. 

 

Fém

Ebből is sok típus van, mint pl. az alumínium, réz, króm. Lehet toll, medál, tábla stb.

 

Műanyag

Műanyagokhoz soroljuk a plexit is, ami egy átlátszó, kemény, törésálló anyag. Nekem nem sok tapasztalatom van vele, de egyelőre nem tetszett rajta a munka. Gondolom, itt is sokat kell gyakorolni, hogy az ember tudja, mikor kell mélyebb és mikor kell finomabb vonalakat húzni, hogy igazán szép legyen az alkotása.

 

Fa

Majdnem minden fát választhatunk gravírozásra, de mindegyik másképpen fog viselkedni. (Erről majd később fogok írni egy külön cikket.) Fába lehet maratni is bizonyos fejekkel, de a felületét meg is égethetjük a pirográfia révén, amivel nagyon szép írásokat vagy képeket tudunk csinálni. Itt ugye a hőfokkal kell játszani, hogy mikor legyen sötétebb vagy épp világosabb a kép.

Pirográf kép

Bőr

Nem próbáltam még, csak olvastam róla. Úgy tudom, hogy marhabőrre a legjobb égetni, mert az elég kemény és vastag is. A puha, vékony bőr azért nem túl alkalmas erre, mert könnyen sérülhet, és az eredmény nem lesz olyan szép, mint egy keményebb bőrön. A műbőr és minden olyan bőr, amiben festékanyag van vagy amin lakk réteg van és nem természetes anyag, az mérgező, nagyon büdös is lesz égetésnél és mégcsak szép sem lesz a végeredmény. Mielőtt bármilyen bőr gravírozásába kezdesz, ajánlott kisebb darabokon kísérletezni. 

 

Papír

Na, ezt sem próbáltam még. Erre is pirográffal lehet dolgozni. Azt olvastam, hogy az akvarell papír a legjobb erre a célra, de a 190 g-os műszaki rajzlap is jó lehet. Itt nagyon kis hőfokkal kell kezdeni az égetést és érdemes a lap szélét leragasztani, hogy ne hullámosodjon. :)

 

Csont

Ehhez sem volt még szerencsém, de őszintén szólva nem biztos, hogy ki szeretném próbálni, tudni illik, állítólag eléggé büdös, mikor égeti az ember, így célszerű jól szellőztethető helyiségben csinálni vagy kint a szabadban. Aprópó, elég nagy hőfokon kell rajta dolgozni is. Te ki mered próbálni?

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.