Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Pirográfia - a kép fára másolása

2023-09-14

Nos, a legutóbbi cikkben taglaltam, hogy kell előkészíteni a fát. De mégis, hogy fog rákerülni a kép vagy a szöveg?

A legegyszerűbb módja az, ha szabad kézzel felrajzolod a mintát egy ceruzával. Ne túl erősen nyomd rá, hogy le lehessen radírozni, ha égetés után kilóg egy-egy kis részlet.

ceruza

Na de mi van akkor, ha nem Te vagy maga Pablo Picasso? Akkor kinézel egy mintát (kezdőként érdemes egy egyszerű ábrát választani, amin csak fekete színek vannak) kinyomtatod, és mivel a cellux az egyik legjobb barátod, így megkeresed, a papírod odaigazítod a fára, addig forgatod, míg tökéletesen nem áll és aztán az egyik oldalát felcelluxozod. Ezek után fogsz egy indigót (ha elég idős vagy, akkor gyerekkorodban biztos vagyok benne, hogy sokat használtad és talán van még a fiókod legmélyén), a kép alá rakod és már rajzolhatod is a körvonalakat. Egy dologra nagyon ügyelj! Használhatsz bármilyen indigót (a grafitos a legjobb, mert azt elég szépen ki lehet radírozni), de NE! nyomd rá nagyon a ceruzát/tollat, mert ha kimész a vonalból, nagyon nehezen lehet majd eltűnteni a nyomait. Higgy nekem, volt hozzá szerencsém...

indigó

Ha nincs otthon indigód, de van otthon szénceruzád, vagy nagyon nagyon nagyon puha grafitod, akkor azt is csinálhatod, hogy kinyomtatod a képet, a hátoldalát átsatírozod szénceruzával, rárakod szépen a fádra, hogy a legtökéletesebben álljon, majd átrajzolod a képet. Nekem ez a technika annyira nem jött be, de ugye puding próbája az evés, így érdemes minél több lehetőséget kipróbálni. :)

Akinek van lézernyomtatója, az kipróbálhatja a rávasalós módszert is. Tükrözve ki kell nyomtatni a képet, képpel lefele ráilleszteni a fára a papírt és forró vasalóval megvasalni. Állítólag működik, gyakorlatban nem próbáltam még ki, pedig lézer nyomtatónk van. Na, majd egyszer ez is eljön, aztán leírom a tapasztalataim.

Na, és van még egy mód, amiről eddig csak olvastam: ez pedig a transzferálás. Úgy tudom, a képet meg kell szerkeszteni, hogy méretben is és színben (fekete-fehér) is jó legyen Neked, majd tükrözve kell kinyomtatni, ezután úgy kell felragasztani a fára, hogy a képes oldala nézzen lefele. Veszel egy fülpiszkálót, amit bele kell mártani a körömlakk lemosóba vagy levendula olajba és így hozzádörzsölve a papírhoz állítólag átmegy a kép a fára. Viszont! Elég sűrűn le kell tépkedni a fáról a papírt, különben visszatapad a tinta a papírra, majd úgy összenő a fával, hogy elengedni sem akarják egymást. Lehet majd egyszer kipróbálom, de szerintem azért ezek égetve mérgezőek tudnak lenni, szóval csak okosan próbálkozzatok ezzel a technikával! :)

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.