Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Pirográfia - felületkezelés

2023-09-21Pirográfia, felületkezelés, lakk, olaj, viaszPirográfia, felületkezelés, lakk, olaj, viasz

Volt már szó, hogy milyen géppel, milyen anyagra lehet égetni és hogy kell a fát előkészíteni, meg magát a kiválasztott rajzot hogy tudjuk felmásolni. Aztán persze jöhet az égetés, ami a legjobb dolog ebben az egészben! Viszont erről most nem mesélek részletesebben, hisz gyakorlással és sok próbálgatással menni fog az. Tippekkel majd jövök a következő részben. ;)

Lekenés

Szóval, az égetés utáni utolsó lépés a felületkezelés. Nem muszáj, nem mindenki csinálja, de hasznos, mert tovább marad meg eredeti állapotában a szép képed. Mondjuk, ha utcatáblát vagy házszámot csinálsz, azon sajnos nem fog még ez sem segíteni. Na jó, olyan 2-3 évre meg tudja védeni a nap sugaraitól a művedet (tudniillik, ki fogja szívni a nap, így el fogja veszíteni a színét a kép), aztán vagy újrakezded az égetést alapos csiszolás után, vagy fogsz egy új fát és arra alkotsz. 

Mikkel lehet felületkezelni? Lakk, viasz, olaj.

Jó tudni:
Az olajjal való lekenés után a fa kicsit sötétebb lesz.
Lakkból meg sokféle van: fényes, matt és selyem hatású. Van belőle kenős és spray változat is. Csónak lakk, parkettalakk, akrill lakk, más nem jut eszembe. (Én általában matt akrill spray lakkot szoktam használni 2-3 rétegben.)

Tipp: Ha vágódeszkát vagy fakanalat csinálsz, azt mindenképp olajjal kezeld. Lehet ez bio olaj, lenolaj vagy ha magadnak csinálod, akkor étolaj is akár.

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.