Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Pirográf gépek

2023-08-03pirográfia, eszközök, készülékekpirográfia, eszközök, készülékek

Amint korábban is írtam, a pirográfia egy olyan művészeti technika, amelynek során a fa, vagy más anyagok felületét forró hegyű eszközzel égetik, hogy díszítő mintákat, képeket vagy szöveget hozzanak létre. A pirográf eszközök között két fő típus különböztethető meg: a nem hőfokszabályozós és a hőfok szabályozós gépek.

Nem hőfokszabályozós pirográf gépek

Toolcraft pirográf

Nos, én kezdetekben ezt a Toolcraft gépet vásároltam meg, de nagyon sokféle gépet lehet kapni, ami árban sem túl drága és szépen lehet vele dolgozni. Ez amúgy egy nagyon jó kis gép, eddig még nem volt vele gondom soha. :) Van, aki csak ilyen (és ehhez hasonló) géppel alkot, árnyékol, mert neki a huzalos nem jött be, de erről majd később.

Ezek az eszközök a kezdőknek és a hobbi alkotóknak tökéletesek, fix hőmérsékleten működnek. A készülékek általában kisebb teljesítményűek, de alkalmasak egyszerűbb, (vagy sok gyakorlás után) részletgazdag munkákhoz is.


Előnyei:

- Könnyen kezelhető, hiszen csak bekapcsolni és kikapcsolni tudod.
- Olcsó, tehát ideális kezdőknek, akik csak bele szeretnének kóstolni a pirográfia világába.
- Könnyen tárolható, kis helyen elfér.


Hátrányok (ami nem feltételül olyan nagy hátrány):

- Hiányzik belőle a hőfokszabályozás lehetősége.
- Nem biztosítanak olyan nagy teljesítményt, mint a hőfokszabályozós változatok.
- Érdemes hozzá beszerezni egy billenős kapcsolós elosztót, hogy ne kelljen minden hűtésnél kihúzni a gépet a konnektorból.
- Csak akkor lehet benne hegyet cserélni, ha már eléggé lehűlt a gép, különben könnyen beletörhet a felforrósodott hegy.

Ehhez a kategóriához sorolnám még a töltőgázzal működő gépeket is, mint pl. Dremel VersaTip. 
Ennek hátránya, hogy a gázt pótolni kell hozzá, a hegyei elég hamar törnek (bár pótolhatóak) és a szűrőt is kell néha cserélni. Ja, és nem vészesen, de "fütyül", mint egy régi teafőző. 
No, és itt van még gázosból a zsebsárkány, aminek (nem is tudom, hogy írjam) a láng nagysága, ereje változtatható, így lehet játszani az árnyékolással. Nagy előnye, hogy ezzel lehet szép egybefüggő, fekete hátterret égetni a képre, bár nyilván ez is gyakorlás kérdése. :)

 

Hőfokszabályozós pirográf gépek:

Egyik születésnapomra párom meglepett egy új Toolcraft géppel (nem mintha, a régi elromlott volna), ezen már két állítási lehetőség van, bár még nem mondanám kimondottan hőfokszabályozósnak, hiszen pontos hőfokot nem lehet rajta megadni. Toolcraft dekorpáka

A következő ábrán pedig egy Brenn Peter Junior látható, ez egy huzalos, hőfokszabályozós gép. Természetesen, nem csak ez a típus létezik, rengeteg ilyen gép van forgalomban.

Brenn Peter Junior

Ezek a gépek már a haladó vagy tapasztaltabb pirográf művészeknek valók. A hőfokszabályozás lehetősége lehetővé teszi, hogy pontosan beállítsd a kívánt hőmérsékletet. A nagyobb teljesítmény miatt ezek az eszközök alkalmasak bonyolultabb és részletgazdagabb munkákra, bár van, aki nem szereti ezt a típust. Embere válogatja. :)

Előnyei:

- Hőmérsékletszabályozás lehetősége.
- Nagyobb teljesítmény, ami lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzést.
- Többféle hegy és kiegészítő használata lehetséges.
- Hegy cserélésénél csavarhúzóval kell kilazítani egy csavart és nem magát a menetes hegyet kell kicsavarni.


Hátrányok:

- Általában magasabb árkategóriába tartoznak.

 

Mindkét típusú pirográf eszközzel csodálatos alkotásokat hozhatsz létre. A választás főként az igényeidtől és a tapasztalatodtól függ. Ha csak kipróbálnád a pirográfiát, és még nem vagy biztos abban, hogy ez egy neked való szórakozás, akkor egy nem hőfokszabályozós gép jó választás lehet. Ha azonban már komolyabban szeretnél foglalkozni ezzel a művészeti technikával, és változatos, bonyolultabb munkákat tervezel, érdemes beruházni egy hőfok szabályozós pirográf gépre is. :)

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.