Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Lángoló művészet: Pirográfia

2023-07-27pirográfia, kezdetek, égetéspirográfia, kezdetek, égetés

A pirográfia (vagy faégetés) egy évszázadok óta használt művészeti és kézműves technika, amikor az alkotó szabad kézzel égeti bele a fába vagy más anyagba a mintát valamilyen forró hegyű eszközzel.
Korábban írtam már arról, hogy mikre lehet égetni: fa, bőr, papír, csont. Részletesebben pedig itt találsz róla leírást.

A pirográfia lehetőséget ad a kreativitásod kibontakoztatására. Létre tudsz hozni saját mintákat és egyedi alkotásokat. Tartsd szem előtt, hogy ez egy időigényes folyamat, és a legjobb eredmények elérése érdekében türelmesen haladj lépésről lépésre. Kezdetekben csak próbáld ki a különböző hegyeket, amik a gépedhez jártak. Ismerd meg, hogy melyikkel mit lehet csinálni. Például nekem Toolcraft gépem van, ehhez többféle hegy is járt. Az én első dolgom is az volt, hogy csak céltalanul égessek és kipróbáljam, melyik mire jó, milyen formát lehet vele égetni, mi történik, ha éppen csak leérintem a hegyet és mi történik akkor, ha hosszabb ideig otthagyom a fán. Milyen, amikor még csak melegszik az eszköz és milyen, ha már nagyon forró.

első égetésem

 

A pirográfia művészeted idővel fejlődni fog. Ne félj hibázni és tanulj a tapasztalataidból. Minél többet gyakorolsz, annál magabiztosabbá válsz a technikában és az alkotásaid is egyre szebbek és részletgazdagabbak lesznek.

Amikor először ismerkedtem ezzel a technikával, még fogalmam sem volt, hogy kell átvinni a képet a tárgyamra. Egy dologban biztos voltam, rajzolni tudok a fára, így második alkalommal rajzoltam egy elefántot.

Második próbálkozás - elefánt

Őszinte leszek, nem mertem "kiszínezni", örültem, hogy a körvonalakat szépen meg tudtam csinálni. :D
Párom viszont azt kérdezte: "Mi van akkor, ha nem lesz jó? Max. elölről kezded, nem igaz?" Így beleálltam, megpróbáltam játszani a hőmérséklettel és láss csodát, sikerült! Annyira boldog voltam, hogy madarat lehetett velem fogatni. Viszont hibáztam is, amiből persze csak tanulni tudtam. Sajnos vagy nem sajnos, rosszul tartottam a vége felé a kezem és a pirográf eszköz (ott, ahova a hegyet kell becsavarni), hozzáért a pálcikámhoz többször is, így kreatívnak kellett lennem, hogy ezt kijavíthassam. Így született meg az elefánt előtt a kő és a virágok legalsó része. :D Igen. Ez is hozzátartozik, de mostmár megtanultam, hogy mire kell figyelni és azt is tudom, ha nem égetek bele a fába túlzottan, akkor mit lehet vele kezdeni, hogy lehet "leradírozni" a hibát. Majd később leírom Nektek is! ;) 

Összegezve: az égetés nem egy kapkodós és gyors folyamat, cserébe gyönyörű és igazán egyedi dolgokat lehet vele alkotni még akkoris, ha egyelőre fogalmad sincs az árnyékolásról.


Remélem, kedvet kaptál Te is kedves olvasóm, hogy nekiláss a pirográfiának, ennek a csodálatos technikának. Jövő héten megírom, milyen gépek vannak forgalomban. :)

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.