Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Paraffin

2023-02-16Gyertya, alapanyag, paraffin

A legolcsóbb és leggyakrabban használt viasz: paraffin

A paraffin viaszt túlnyomórészt kőolajból nyerik, ezért van, aki nem szereti, mert nem természetes anyag. Cserébe olcsóbb, mint a sztearin, repce-, szója-, méhviasz.
Hobbiboltokban könnyen beszerezhető, pasztillás vagy táblás formában árulják.  
pasztilla és tömbFehér színű, szagtalan, viaszos tapintású. Szépen lehet színezni, és jól tud illatozni. Többféle olvadáspontú paraffint gyártanak (47-66 °C között), én a legmagasabbal dolgozom, a 62-66-os viasszal. (Ezek a számok az olvadáspontot jelölik.) Úgy tudom, ezt a típust szokták árusítani általában. Mivel nagy az olajtartalma, ezért az az "átka", hogy kristályszerű foltok jelenhetnek meg a gyertyán. - Kristályos foltok kialakulhatnak: túlmelegítés, színezék vagy illat miatt is. - Ez valakinek vagy tetszik, vagy nem. Nekem tetszik. :)

Azt mondják, hogy a legjobb az 57-59-es viasz, mert gyorsan felmelegszik, nem kristályosodik.

Mártóviasz: Nemrég én is kipróbáltam, de nem azért, mert meg akarok tanulni gyertyát faragni. Ez egy elég nehéz területe a gyertyázásnak. Tudtad, hogy egy gyertyafaragónak értenie kell a gyertyaöntéshez, mártáshoz és faragáshoz is? Nagyon sokat kell gyakorolni, mert az embernek kb 10-15 perce van arra, hogy elkészítse a végleges gyertyát.  És azt tudtátok, hogy a faragott gyertya alapjának kell egy stabil és erős test? Épp ezért szokták a gyertya magját paraffin és sztearin keverékéből megcsinálni.Faragott gyertyák Vágó D Anikótól

(Kép: Vágó D Anikó csodálatos művei)

Milyen viaszokat lehet paraffinhoz keverni? Bármelyiket. Megéri? Nem mindig. Pl. méhviaszt nem szokás semmivel sem keverni, mert elveszíti jótékony hatását. 
Paraffin + sztearin = egy kemény gyertyát kapunk, ami sokáig fog égni.
Azt mondják, az ideális keverési arány 10-30% közötti. Ezt mindenkinek saját magának kell kitapasztalni. Én általában 20%-ot szoktam a paraffinhoz keverni, nagyon sokat számít égetésnél.

A következő részben majd mesélek egy kicsit a sztearinról. 

 

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.