Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Kanócok

2023-04-06Gyertya, alapanyag, kanóc

Kanóc

Kanócok

Pamut? Fa? Viaszolt? Talpas? Méteres? Milyen vastag?

Fogadjunk, hogy Neked sem ez volt az első gondolatod, amikor elkezdtél azon agyalni, hogy gyertyát szeretnél önteni. Semmi gond, nem vagy vele egyedül! :)
Teljesen normális, ha inkább az a kérdés foglalkoztat, hogy milyen legyen a gyertya? Sima? Színes? Illatos? Tégelyes? Szabadon álló? Milyen viaszból? Paraffin? Sztearin? Repce? Szója? Méhviasz?

Megannyi kérdés, amire meg kell adni a választ, hogy a legideálisabb kanócot megtaláljuk hozzá.

Na de mire is jó az a gyertyakanóc vagy más néven gyertyabél?
Magába szívja a körülötte megolvadt viaszt, amit aztán eljuttat a lángig, hogy az égjen.

Hogy mennyi viasz fog eljutni a lánghoz? Ez függ a kanóc anyagától, szövési technikájától és méretétől is.

Alapanyagát tekintve általában pamut és fa kanóccal találkozik az ember, de készülhet kenderből vagy neylonból is, sőt van olyan is, aminek a belsejét papírral erősítik meg, ezt kültéri gyertyához szokták használni. Ezek közül én az elsőt szoktam venni, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy melyik viaszhoz milyet választ az ember. Más gyertyabelet kell rakni a paraffinhoz, sztearinhoz, a növényi viaszokhoz (pl. repce, szója), méhviaszhoz, gyertyazseléhez. Pl a fonott kanócokat leginkább paraffinhoz használják, a hurkoltakat növényi viaszhoz, a sodrottakat pedig szülinapi gyertyákhoz.

Ha kitaláltad, milyen viaszból fogsz dolgozni, akkor ki kell találni a formát. Legfontosabb kérdés: Mekkora az átmérője? Ha megmérted a formád vagy a tégelyed átmérőjét, akkor elkezdhetsz nézelődni. Nagyrészt meg szokták adni a cégek, hogy melyik viaszhoz melyik kanócot ajánlják és hogy az a kanóc mekkora keresztmetszetet tud felolvasztani. Azt ajánlom, hogy vegyetek két féle méretet, mert nem biztos, hogy Neked tényleg arra lesz szükséged, amit ajánlanak! Sajnos én is jártam már úgy, hogy beleraktam az ajánlott kanócot a gyertyába, majd úgy füstölt, mint egy gyárkémény. :(

Mi a különbség a talpas-, a viaszolt- és a méteres kanóc között? A talpas előre le van gyártva, bele van fűzve a viaszolt kanóc. A viaszolt kanóc gyárilag be van vonva viasszal, de nincs rárakva talp. A méteres értelem szerűen legalább 1 méter hosszú, de ebből is könnyedén tudsz viaszolt és talpas kanócot csinálni, csak venni kell hozzá külön talpat és a kanócot belemártani a megolvadt viaszba, majd jól összenyomni és végig húzni rajta 2 ujjad, de ne felejtsd el, hogy a viasz forró, megégetheti a kezed, ha nem kesztyűben csinálod! A talpba be kell húzni a gyertyabelet, majd fogóval össze kell nyomni óvatosan, és már kész is vagy.

Ha kész a gyertyád és eljött a meggyújtás ideje, a kanócodat vágd vissza 0,5-1 cm közöttire. Az első égetés tartson minimum 3-4 órán keresztül. Későbbi újragyújtásnál pedig le kell vágni az elégett részt.

Fa kanóc

Tégelyes gyertyánál nem csak pamut, de fa kanóccal is próbálkozhatunk. Ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom, ezt még nem próbáltam. Őszintén szólva nem is tudom, hogy vannak-e méretbeli különbségek. Azt olvastam csak, hogy ha nem olvasztja fel a kanóc a gyertyát faltól falig, vagy nem úgy ég, ahogyan kéne, akkor érdemes 1 fa lap helyett 2-3-at beletenni a talpba.
Nyilván minél vastagabb a fa, annál nehezebb lesz levágni, így lehet érdemesebb inkább fogót használni. Ennél is azt mondják, hogy 0,5-1 cm az ideális magasság és az első égetés tartson minimum 3-4 órán keresztül. Későbbi, újra meggyújtásnál le kell vágni az elszenesedett részt.
Amúgy tudtad, hogy itt nem a fa tetejét, hanem az alját kell meggyújtani? Hogy miért? Mert a viaszt picit meg kell olvasztanod a gyújtóval, különben csak a fa teteje fog gyorsan leégni és utána már nem fogja tudni csak a lapka megolvasztani kellő képpen a viaszt, és nem fog szépen égni a gyertyád. Meggyújtáshoz hosszú szálú gyufát vagy gyújtót ajánlanak, mert a kicsi gyufa nem ég elég ideig. Ja, és öntésnél ajánlott a fát önteni viasszal és úgy felönteni a tégelyt, így jól magába tudja szívni a viaszt. 

 

Talpas kanóc rögzítése

Van rá pár féle lehetőséged, hogy biztosan középen helyezkedjen el a kanóc és ott is maradjon. A legegyszerűbb módja, ha a talpat belemártod a megolvadt viaszba és a tégelyed közepére helyezed. A másik lehetséges megoldás, hogy veszel ragasztós gyertyarögzítőt, amire rárakod a talpas kanócot, majd leszeded a papírról és beragasztod a poharadba. A harmadik mód pedig a ragasztópisztoly. Ha csak egy-két gyertyát csinálok, akkor viasszal szoktam megoldani a ragasztást. Ha sokat csinálok egyszerre, akkor pedig ragasztópisztolyt használok, a címkét még nem próbáltam ki. 
Ha alul rögzítetted, ne felejsd el, hogy felül is rögzítened kell fém vagy fa kanóctartóval, de tökéletes lehet erre a célra egy csipesz vagy egy evőpálcika is. Én az utóbbival szeretek dolgozni, bár előfordult, hogy nem volt elég pálcikám. Ilyenkor fogok egy fa spatulát, átfúrom és azt használom. :)

Forma gyertyánál nem tudsz talpas kanócot használni, ott a forma alján van egy lyuk, azon át kell húzni a kanócot és a tetejénél ugyanúgy rögzíteni kell a másik végét, hogy középen maradjon és lehetőleg egyenes is legyen.

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.