Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Hogyan tudod felvinni a mintád a tárgyadra?

2023-06-01Gravírozás, felvitelł, másolás, üveg, , fémgravírozás, kép másolás, kép felvitel

Most már tudjátok, hogy mire és hogy mivel lehet pl üvegre, kőre, stb. gravírozni.
Kicsit beszéljünk arról, hogyan tudod a mintát felvinni a tárgyadra. Celluxot és alkoholos filcet érdemes odakészíteni, mert valószínűleg a későbbiekben ezek a legjobb barátaid lesznek, a nyomtatóról már nem is beszélve.

Egyrészről a legkönnyebb, amikor fogsz egy vékony filctollat és felrajzolod szabad kézzel a mintát, amit meg szeretnél gravírozni. Egyszerű, de szükséged lesz némi rajz tudásra is. A következő képen felül egy S-es, alul pedig egy M-es méretű filcet használtam.

Szívek alkoholos filcekkel

De szokták mondani, hogy a gravírozáshoz nem kell tudni rajzolni, csak jól másolni. :) Hogy miért?
Mert ha nem vagy magadban - és a kezedben - elég biztos, vagy pontosabb képet szeretnél készíteni, akkor be tudod rakni az üveg mögé a már kinyomtatott képet, majd celluxszal jól odarögzíted a helyére, hogy el ne mozduljon. Itt a kezdőknek azt javaslom, eleinte másolják át a mintát az üvegre alkoholos filccel, mert amint kicsit elfordítod az üveged, nem ugyanúgy fogod látni mögötte a mintádat. Érdemes ilyenkor vékony hegyű filctollat használni, mert azt könnyebb lesz gravírozásnál követni és a kisebb mintákat is pontosabban át tudod vele rajzolni, nem fog minden egybeolvadni. (A cica farkánál már látható is, hogy kicsit elmozdítottam az üveget rajzolásnál - a szürke az nem az árnyék, hanem a kép, amit átrajzoltam.)

Cical filccel átmásolva

Ha már gyakorlottabb vagy, akkor pedig mehet az üveg mögé a kinyomtatott papír, ráragasztod celluxszal, hogy el ne mozduljon, és már gravírozhatsz is egyből.

Kép felragasztva az üvegre

+1 tipp: Ha becsukod az egyik szemed, akkor nem lesz mélység érzékelésed, csak 2D-ben látsz majd, így még pontosabb vonalakat fogsz tudni húzni. :)

Na, de mi van akkor, ha nagyon pontosnak kell lenned vagy épp színes az üveged és nem látod alatta a mintát, vagy egyáltalán be sem tudod rakni az üvegbe a papírod vagy tükörre dolgozol? Ilyenkor valahogy felülről kell rávarázsolni a képet.
Természetesen erre is van két módszerem. Ha vettél már cipőt, akkor tudod, hogy a dobozban szokott lenni nagyon vékony papír. Fogsz egy ilyen papírt, és átmásolod rá a képet. Ezt is kétféleképpen tudod megtenni: vagy a mintádra rakod a vékony papírt és átrajzolod...

Mintára a vékony papír

... vagy raksz a vékony papírodra egy indigót, arra a mintádat és úgy rajzolod át.

Vékony papír, indigó, minta

Egy a lényeg, hogy az írás/kép átkerüljön, majd ennek a vékony papírnak a hátulját egy stiftes ragasztóval jól be kell ragasztózni mindenhol.

Vékony papír hátulja beragasztózva

Vigyázz, mert könnyen szakad! Utána már csak pontosan fel kell illesztened az üvegre a papírt, vársz kb 5 percet, hogy kicsit száradjon és utána gravírozhatod. Ha készen vagy, akkor a maradék papírt könnyen le tudod mosni szappan és víz segítségével.

Tükör hátuljára ragasztva

A másik megoldás, mikor fogod az üveged, 1-2 ponton celluxszal ráragasztod a mintás papírod, majd aládugsz egy indigót, átrajzolod a képet, hintesz rá egy kis hintőport vagy valami finom port és már fent is van a gravírozandó rajzod.

Tükör, indigó, kép

Érdemes ilyenkor a mintádat felragasztva hagyni, mert könnyen le tudod törölni a kezeddel az indigód nyomát is és a vékony porréteget is, ha pedig így jársz, nagyon nehéz újra ugyanoda visszaraknod a képed. Szóval, csak óvatosan! :)

 

Ahogy láthattad, többféle technika közül választhatsz, ki kell tapasztalni, hogy Neked mi a legjobb, legkényelmesebb.

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.