Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Polírozók

2023-07-06gravírozás, polírozógravírozás, polírozó

Polírozók

Nos, volt már itt szó a gyémántokról, a kidolgozókövekről, most pedig jöjjenek a polírozók.

Polírozók

Mire lehet használni ezeket? Árnyékoláshoz, mert vissza tudod vele „sötétíteni” az üveget.

Szerelt vs szereletlen

Megkülönböztetünk szerelt és szereletlen polírozókat. Előbbi azt jelenti, hogy gyárilag ráépítik a polírozót a szárra, utóbbinál pedig külön kell vásárolni egy szárat, másnéven mandrellt. Hogy tovább bonyolítsuk a dolgot, mandrellből is két féle kapható: menetes és csavaros. A menetes mandrellnek a fején egy menetes rész van, erre lehet a hengert feltekerni. A csavaros mandrell végén van egy kis alátét csavarral, aminél értelemszerűen a csavart mini csavarhúzóval ki kell tekerni, majd mehet rá a lencse alakú polírozó, visszacsavarjuk a csavart és készen is vagyunk, lehet használni. :)
Én csak olyan mandrellt árusítok, aminek 2,35 mm-es a szár átmérője.

Menetes mandrellCsavaros mandrell

Anyaga szerint

Menjünk tovább a felosztásokban. Lehet kapni sima és szilikon gumi polírozót. (Fenti képen bal oldaliak a sima gumik, jobb oldaliak a szilikonosok.) Előbbiek csak gumi anyagból készülnek, utóbbiakba (ki hitte volna) szilikon anyagot is raknak.
A sima gumi polírozók durvábbak, nem lehet olyan szép végeredményt elérni vele, mint a szilikonosokkal, ezek általában ellenállóbbak, tartósabbak, finomabb hatást eredményeznek az üvegen, így alkalmasabbak arra, hogy szépen vissza tudjuk sötétíteni a felületet. 

Színek

Ne lepődj meg, ha sok szép színes polírozót látsz. A színek jelölik a durvaságot és ezek gyártónként eltérnek, hogy a (még) laikusoknak nehezebb dolga legyen. 
Mivel én leginkább Meisinger termékeket árusítok, így azoknak a színeit fogom bemutatni. Az oldalon mindegyik polírozó leírásánál ott van, hogy melyik milyen durvaságú.

A sima gumi polírozóknál a fekete a legdurvább, a barna a közepes és a zöld a legfinomabb.
A szilikonos gumiknál a zöld a legdurvább, a szürke a közepes és a sárga a legfinomabb.

Hasznos dolgok

Sokféle méret és alak közül választhat az ember, pl. a gránát a legnagyobb, aprólékos munkához nem való. A lencse a legvékonyabb, de ezzel nagy felületet egyszerre nem fogsz tudni polírozni. 

Használhatod kézzel vagy géppel is. Kézi polírozásnál nyilván nem fogsz annyira látványos eredményt elérni, mintha beletennéd a gépbe. Apropó! Fontos, hogy kis fordulatszámon szabad csak használni, szilikonosnál 5.000 - 10.000 fordulat/perc között van megadva, sima guminál pedig 7.000 - 12.000 ford./perc között ajánlja a gyártó a használatát.

Természetesen, itt sem mindegy a sorrend. Használhatjuk ezeket a polírozókat közvetlenül a gyémánttal felcsiszolt üvegre, de ne lepődj meg, ha gyorsan fog kopni a fej.
Használhatjuk a kidolgozókövek után is, és 3 lépéses polírozás részeként egymás után is a 3 színt. Minden attól függ, milyen felületet szeretnél elérni. 
Ahogy a kidolgozóköveknél, úgy itt is ajánlom, hogy csinálj próbákat, nézd meg, hogy gyémánt után polírozva melyikkel milyen hatást tudsz elérni, vagy pl mi lesz, ha gyémánt - 3 féle kidolgozókő - 3 féle polírozót használsz. :)

Árnyékolt virágos váza

Köszönöm a figyelmet, jó munkát, szép napot Neked kedves olvasóm! :)

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.