Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Kidolgozó kövek

2023-06-22gravírozás, kidolgozókő, Meisingergravírozás, kidolgozókő, Meisinger

Kidolgozókövek – Miért pont a Meisinger?

Múlt héten írtam pár szót a gyémántokról, most pedig a kidolgozó kövekre térnék ki, bár ezekről már írtam a „Mivel lehet gravírozni?” cikkemben is pár szót.

KidolgozókövekElőször is kezdjük azzal, hogy mi is az a kidolgozókő?

Számos célra felhasználhatóak, mint pl kidolgozásra, finomításra, simításra. Többféle méretű és nagyságú kővel lehet találkozni a barkács boltokban is, de ezeket javarészt multifunkciós gépekbe lehet beletenni, mert általában 3 mm-es a száruk. Proxxon -féle csiszolókat is szoktak ezeken a helyeken tartani, azoknak 2,35 mm-es a száruk, de nincs annyi lehetőség méretben, mint pl a Meisingernél.

És itt el is érkeztünk a következő ponthoz, hogy miért pont a Meisinger márkát árusítom?

A Meisinger fogászoknak és fogtechnikusoknak gyárt rengetegféle dolgot, köztük gyémántot, kidolgozó köveket, polír gumikat és még sorolhatnám, de mivel nem fogászoknak vagy fogtechnikusoknak készülünk, így ezek már nem releváns információk. :D

Azért szeretem annyira a Meisinger márkát, mert jó minőségűek a termékeik és magas keménységű anyagokból készülnek, így lassan kopnak, sokáig lehet ezeket használni. Ugyan nagyon oda kell figyelni, hogy melyik szárú terméket vásároljátok meg, mert csak az egyenes darabba valóaknak van 2,35 mm-es szára. Én válogatottan csak az utóbbit tartom, így csak azt kell kiválasztanotok, hogy milyen legyen a színe és a formája.

Apropó, gyémánt csiszolójuk is van többféle nagyságú és formájú. Én eddig egyet vásároltam tőlük, a kék csíkosat. (Finomtól az extra durváig más színű csík van rajtuk.) Nagyon nagyon lassan kopott, iszonyatosan sokáig használtam. Na jó, satírozáshoz még egy kicsit bírja. :) Igaz, elég drága is, de hát a jót meg kell fizetni, nem igaz?

Milyen kidolgozóköveket árusítanak?

Van náluk rózsasízn, zöld (szilícium karbid), fehér (arkansas).

Mindegyik színű kőnek más tulajdonsága és funkciója van. Megjegyzem, a Meisinger többféle színt is gyárt, nem csak ezeket, de mivel én jelenleg ezt a hármat árusítom, így most csak ezekről lesz szó. Igazából a többit még nem próbáltam, így azokról most nem is tudok véleményt és tapasztalatot írni.

A rózsaszín: Nagy szemcsemérettel rendelkezik és keményebb a többi kőnél, viszont finomabbak, mint a gyémánt, így a gyémánt általi egyenetlenséget el lehet vele tüntetni az üvegről. Magát az üveget is fel tudja csiszolni, szebben, egységesebben, mint a gyémánt.

A zöld: Ez már finomabb szemcseméretű, lágyabb, mint a rózsaszín kő, így alkalmasabbak is a finomabb kidolgozásra, simításra. Magát az üveget nem fogja olyan fehérre felcsiszolni, mint egy rózsaszín kő.

A fehér: a három közül ez a legfinomabb, leglágyabb, és igen, nagyon gyorsan kopik, kevés belőle a méret és a forma és drágább is, mint a rózsaszín és a zöld kő, de kontúrozáshoz tökéletesen jól lehet használni.

A következő képen üveget csiszoltam fel velük:

rózsaszín-zöld-fehér

Természetesen itt is kell figyelni arra, ha még új a fej, akkor erősebben felkarcolja az üveget, ha már kopottabb, akkor finomabb lesz. Itt sem mindegy a döntési szög, mert ha kicsit máshogy tartod az üvegen, mint ahogy eddig gravíroztál vele, akkor a még új részével másabb árnyalatot fogsz elérni, mint a már megkopottal.

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.