Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Pár hasznos információ gravírozáshoz

2023-06-08gravírozás, védőfelszerelés, gravírozás, védőfelszerelés, hasznos dolgok

Védőfelszerelés

Mielőtt nekiugrasz a munkának, legyen pár szó a védőfelszerelésről is, mert elég fontos.

védőfelszerelés

Először is, szerezz be védőszemüveget és egy pormaszkot, esetleg kesztyűt.
A finom porszemcsék nagyon fognak repkedni, amit be is fogsz lélegezni, hacsak nem viselsz maszkot. Emellett igen kellemetlen, mikor a szemed találja el egy nagyobb üveg darabka, így erősen ajánlott a szemüveg használata is.
Ha érzékeny a kezed, hamar kiszárad, akkor érdemes kesztyűt is húzni, mert rengeteg lesz rajtad a por. Arról már nem is beszélve, ha elpattan az üveg valami miatt, akkor a kezedet is elvághatod vele könnyedén. Persze ha gumikesztyűt húztál csak a por miatt, az nem fog megvédeni a vágástól...

 

Hasznos dolgok:

  • Amikor dolgozol, nyilván por fog keletkezni, ami nem csak a levegőben lesz, hanem a munkafeületeden is, ezt pedig egy ronggyal fogod tudni letörölni, szóval mindig legyen nálad egy kis darabka. Nem kell nagynak lennie, egy kisebb tökéletesen meg tud felelni a célnak.
    Miért jó megszabadulni a sok portól? Egyrészt azért, mert így láthatod, hogy hol tartasz, mit csiszoltál már fel és még mi hiányzik, másrészt pedig satírozásnál ha nem távolítod el a sok port, akkor nem lesz olyan szép a végeredmény, nagyon karcos lesz a felületed.
  • A következő hasznos dolog egy fekete póló vagy valami sötét szövet, amit az üveged alá tudsz tenni, vagy épp bele, ha poharat vagy befőttes üveget csinálsz. Ez egyrészt azért kell, hogy jól lásd mit csinálsz, hiszen amit felcsiszoltál, az fehér lesz és a fekete anyag miatt jobban ki fog emelkedni, másrészt pl. egy pohárnál ez is jól oda tudja fogni a képet az üveghez.
  • Kell még cellux, amivel a mintádat fel tudod ragasztani az üvegre. Ha csak az üveg alá teszed, akkor félő, hogy el fog mozdulni és nem biztos, hogy időben észre fogod venni gravírozás közben. Nekem is volt már ilyen, itt van rá a bizonyíték:

  • Jól jön még egy vékony hegyű alkoholos filc is, amit az üvegről könnyen el tudsz távolítani, de a kezeddel nehezen tudod letörölni. Azért legyen vékony, hogy a kis vonalakat is szépen át tudd rajzolni és ezt könnyebb is lekövetni gravírozás közben, mint egy vastag vonalat
  • Ja, és nyilván egy nyomtató is jó barátod tud lenni, amivel kinyomtathatod a megszerkesztett mintáid.
  • Ohh igen, és egy nagy ecset. Én a legvégén azzal szoktam a port lesöpörni.

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.