Napraforgó-, olíva-, kókuszviasz
Most olyan viaszok következnek, amiket egyáltalán nem ismerek, de tudom, hogy léteznek és 100%-ban természetes, növényi viaszok, amiket leginkább tégelyes gyertya öntésére használnak és jól illatosíthatóak. Sokat sajnos nem tudok ezekről írni, így mind a hármat egyszerre fogom bemutatni.
Napraforgóviasz
A napraforgó magjából (híresebb nevén: szotyi) nyerik ki ezt a viaszt. Fehér színű, szagtalan, tégelyes gyertyák öntéséhez használják. Állítólag nagyon jól fel tud tapadni a tégely falára, de a poharat elő kell melegíteni, mert a hirtelen hidegtől megrepedhet. Gyertyafesték használatát nem javasolták.
Olvadáspontja 43-47°C között van.
Érdekesség: A napraforgóból számos különböző anyag előállítható, például festékek, olaj, viasz és lecitin.
Olívaviasz
Olívaolajból nyerik ki.
Olvadáspontja 70-75°C között van.
Tégelyes és szabadonálló gyertyákat is lehet belőle készíteni. A teljes szilárdulása 48 óra, utána lehet csak meggyújtani. Illatot ebbe is lehet rakni, itt is 6% az ideális, de maximum 8%-ot szabad használni.
Kókuszviasz
Ebből is lehet tégelyes vagy formagyertyákat készíteni, hófehér a színe, tapintásra puha és zsíros.
Ebbe is 6% illat az ideális, de max. 8%-ot lehet belerakni. Nem szabad túlhevíteni, mert elveszíti a jó fizikai és kémiai tulajdonságait, pl a kész gyertya megrepedhet, de akár el is színeződhet.
Olvadáspontja 51-55 ℃ között van.
Kép forrása: pixabay
Hírlevél