Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Gépek üveg gravírozáshoz

2023-05-11GravírozásGravírozás, üveg gravírozás, gépek

Milyen gépet használhatunk gravírozáshoz?

 

Most a pirográfiát nem veszem ide, mert ott teljesen más gépet kell beszerezni, de hamarosan arról is fogok írni. :)


Igazából sok fajta van forgalomban. Az ember használhat gravírozó tollat, barkács-, műkörmös- vagy fogtechnikai csiszológépet is.

Ezek lehetnek forgótengelyes vagy pontozó gépek. Utóbbi gyors ütéseket mér a felületre, így nem biztos, hogy minden üveg felülethez alkalmas lesz.
Ugyan rajzolásnál nekem eléggé bejött régen a pontozó technika, de gravírozásnál még sosem próbáltam. Talán majd egyszer. :) Szóval én a továbbiakban a forgótengelyesekről fogok írni.

 

Gravírozó toll

Nem próbáltam még, de nem is hallottam róla jókat. Elemes és akkumulátoros változatával is találkoztam már, de ez tényleg csak nagyon alap használatra jó, nem hiszem, hogy egy-egy hosszabb munkát bírna a gép.

 

Multifunkciós barkács csiszológépek

Mivel multifunkciós, így más dologra is lehet használni, viszont jobban rezegteti a kezet, így könnyen el lehet fáradni, de ha csak hobbi szinten kell egy gép, akkor jól lehet vele dolgozni akár órákon keresztül is. Ezeknél 3 mm-es a befogó, viszont vagy jár hozzá átalakító is, vagy lehet hozzá külön vásárolni.

Többféle cég gyárt ilyen multi gépet, de nem mindegyik lesz alkalmas a gravírozáshoz. Olyan gépet érdemes keresni, ami nagy teljesítményű, lehet állítani a forgási sebességét és van hozzá flexibilis szár, mert egy kisebb ceruza/toll szerű véget könnyebb tartani, mint egy nagy, nehéz testet motorral. 

Amikor először próbálkoztam a gravírozással, akkor Dremel gépet használtam, először flexi szár nélkül, de kényelmetlen, nagy, nehéz tartani és nagyon rezegteti a kezet, viszont amikor ráraktam a flexibilis szárat, akkor sokkal jobb lett. Na nem azt mondom, hogy maga az álom, de könnyebb volt tartani és finom vonalakat húzni, mert sokkal inkább toll szerű volt fogásra. Azt érdemes még tudni, hogy nem állítható a forgási irány, kemény az összekötő szár, bár ez megszokható. Tanuló és tartalék gépnek viszont tökéletes, nagyon jól bírja a hosszú munkákat is. :)

Dremel 4000

Fogtam a kezemben Extol mini gépet is, de azt inkább hagyjuk. Kis ideig bírta, majd a fej elkezdett össze-vissza mozogni, nem egy helyben forgott, tönkretéve a munkámat. :(

 

Műkörmös és fogtechnikai csiszolgópek

Ezeket ajánlom, nagyon jókat lehet találni, ha az ember körbenéz a piacon. Persze itt is a csillagos ég a határ, de már 30.000 Ft körül is lehet jót venni. Mind a fogtechnikusoknak, mind pedig a műkörmösöknek fontos, hogy a gépeik ne nagyon rezegjenek, bírják az órákig tartó munkát. Nagyrészt olyan gépeket láttam, aminek szabályozható a fordulatszáma és találtam olyat is, aminek a forgási iránya is változtatható. Műkörmös géppel még nem dolgoztam.
Nekem itthon egy fogtechnikai gépem van, ami Marthon-N7 névre hallgat. Nagyon szeretem, ha egész nap használom, akkor sincs vele baj. Ja, és lehet lábbal is állítani a fordulatszámot egy lábpedál segítségével (olyan, mint ami a varrógépekhez szokott lenni). A Dremel géppel ellentétben, ennek fel van tekerve a zsinórja, mint a régi házi telefonoknál volt, így nem kemény, nyúlik ha kell és nem zavaró.

Marathon-N7

Ezekhez a gépekhez 2,35 mm-es befogó van gyárilag.

 

Egy szó, mint száz, rengetegféle gép van forgalomban, de érdemes először kitalálni, hogy mennyit szeretnél majd vele dolgozni, majd ennek függvényében eldönteni, utánaolvasni, hogy mit tud az adott gép, mennyire lehet (időben) kínozni. 
Azt még érdemes fejben tartani, hogy mindegyik gép más, mindegyikhez hozzá kell szokni, időt kell erre szánni és picit gyakorolni, mielőtt belekezdesz egy eladandó tárgyba. :)

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.