Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Mi is az a gravírozás?

2023-05-04GravírozásGravírozás, üveg gravírozás, pirográfia

Gravírozás

gravírozás

 

Mi is ez egyáltalán? Amikor valaki egy választott felületet megsért marással, karcolással vagy (pirográfiánál) égetéssel és ezzel egy mintát visz fel az adott tárgyra.

Két fajtája van: gépi és kézi gravírozás.

Talán az ember legtöbbször a lézergravírozással találkozik, amikoris a számítógépbe betáplálják, hogy mit szeretnél, majd az megmondja a gravírozógépnek, hogy a lézerfeje merre és hogyan haladjon. Tény, ilyenkor az eredmény nagyon precíz és gyors, de szerintem épp emiatt nem is olyan különleges.

A másik lehetőség pedig a kézi gravírozás, amikor egy kézzel irányított szerszámmal sérted meg a felületet, amibe különböző fejeket lehet fogatni, így árnyalni is tudod a képet. A szabályosság, a pontosság azon múlik, hogy mennyire sokat gyakoroltál, milyen ügyes vagy. Röviden pedig: fogsz egy gépet, raksz bele egy fejet, megfogod a gép (jó) végét is uccu neki, hadd szóljon.
Na jó, ez inkább csak első próbálkozáshoz lesz elég, amikor még csak kipróbálod, hogy milyen hozzáérni a nagy fordulatszámon forgó gyémánttal a választott anyaghoz. Vagy épp meghúzod az első piro vonalaidat a fán. :)

Amúgy kicsit olyan, mintha tollal írnál, csak nehezebb. Meg kell tanulni, hogy hova kell leraknod a fejet, hogy ott húzd a vonalat, ahol szeretnéd. Meg egyáltalán, hogy milyen fejet használj? Milyen legyen a formája, az anyaga, milyen felületet szeretnél vele elérni? Mennyire kell rányomni, hogyan kell beállítani a gépet? Nagy fordulatszámon forogjon a fej vagy csak lassan, kis fordulaton? Vagy pirózásnál nagy hőleadást szeretnél vagy épp csak megégetni a fát? Hogy kell egyáltalán tartani? Mire lehet gravírozni? Milyen géppel lehet?

Megannyi kérdés, amire szép lassan majd igyekszem válaszolni. :)

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.