Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Gyertyazselé

2023-03-09Gyertya

A gyertyazselé egy áttetsző, zselatin szerű lágy anyag, ami ásványolajból és gyantából készül. 65-85 °C-on olvad. Színtelen és színezett formában is kapható. Hobbi boltokban ez is könnyen beszerezhető, általában 200 g-os kiszerelésben.

Gyertyazselé, művészellátós

Milyen érvek szólnak a zselé mellett? 2-3x hosszabb ideig ég, mint a paraffin viasz. Átlátszó, így szép dekorációt lehet bele tenni. Szépen lehet színezni és jól tartja az illatokat is.

Hátránya: nem szereti a nyári nagy meleget. Ha túl meleg van, akkor hajlamosabb az olvadásra. Nem lehet belőle formagyertyát készíteni, csak üveg edénybe rakni. 

Úgy tudom, hogy 3 féle gyertyazselét gyártanak. Alacsony, közepes és nagy sűrűségűt. 
Az alacsony sűrűségű a leghígabb, ezekben a legkevesebb a légbuborék, viszont nem túl jó az illatosításra, és a díszek is könnyen lesüllyednek az edény aljára. Ezen kívül könnyen elválik az edény falától, így szállításra sem alkalmas.
A közepes sűrűségű zselé szilárdabb, jobban illatosítható, de buborékosodásra hajlamosabb. A formáját jobban tartja, mint az alacson sűrűségű zselé.
A legjobb a nagy sűrűségű, mert ezt még jobban lehet illatosítani (6%). A gyertyát nehéz deformálni, viszont rengeteg buborék tud benne képződni hűlés közben. Ezt a viaszt mondjuk önthetjük formába is akár, de nem lesz olyan tartása, mint a többi viasznak. Próbáltam már, csináltam régebben egy házikó gyertyát. Amikor kiszedtem a formából, igen dundi lett. Emellett ugye kiszedésnél is vigyázni kell, mert mégiscsak zselé, nem egy kő kemény sztearin. (Sajnos nem fotóztam le a végeredményt.) 

Mivel átlátszó, így különféle dolgokkal is díszíthetjük. Érdemes nem éghető anyagokat a viaszba tenni, mint pl. kagyló, homok, kavics, alumíniumflitter, üvegdísz stb. Ha éghető tárgyat teszünk bele, akkor viszont nagyon fontos, hogy azt ki kell belőle emelni, mielőtt eléri a gyertya lángja! Ilyen pl a fa, szárított virág, műanyag stb. Sokszor a zselégyertyáknál a díszítést az üveg oldalához rakják/ragasztják, így elkerülhető, hogy túl közel kerüljön az - akár - éghető anyag a lánghoz. 
Ha a díszed túl könnyű lenne, akkor lehet, hogy felúszik a zselé tetejére. Ezt rétegező öntéssel tudod majd kiküszöbölni. Először öntünk egy kis zselét a pohárba, majd beletesszük a díszítést. Várunk, hogy kicsit megdermedjen és önthetjük rá a következő réteget. Sajnos ilyenkor előfordulhat, hogy a két réteg látványosan elkülönül. Ezen viszont lehet segíteni egy kis melegítéssel, hőlégfúvóval.

A zselé viasszal óvatosan kell bánni melegítéskor. Nem jó túlmelegíteni, mert bemattulhat. Nem szabad gyorsan keverni vagy önteni, mert akkor légbuborékok keletkezhetnek, amiket utána nehéz eltűntetni. Néha mondjuk ez pont előny, pl. ha az ember buborékos innivalót szeretne készíteni zseléből, de olykor nagyon zavaró tud lenni. Ha minél jobban csökkenteni szeretnénk a bubik számát, akkor érdemes előmelegíteni a poharat is. Van, aki mikróba rakja egy kicsit, akad aki meleg vízbe, valakinek a hajszárító vált be, nekem pedig a hőlégfúvó.

Én "természetesen" szeretem nehezíteni az életem, ezért én paraffin viasz díszeket szoktam a zselébe rakni. Ilyenkor kilövöm a hőlégfúvózás lehetőségét. A lehető legalacsonyabb hőmérsékleten kell a zselét a pohárba öntenem, különben a paraffin megolvad... Ohh hányszor jártam már pórul... Cserébe viszont égetésnél nem kell kivenni a zseléből semmit, hisz tutira nem tartalmaz gyúlékony tárgyakat. Nagyon egyedi dolgokat lehet így készíteni.

Zselégyertya paraffin szívekkel

Itt is igaz az, hogy minél kisebb a dísz, annál könnyebben felolvad a meleg zselében. Ezen kívül szeretem gravírozással díszíteni az üveg edényeket kívülről, mert igen látványos tud lenni egy-egy szépen meggravírozott kép vagy felirat és a zselégyertya. Főleg, mikor égetjük.

Gyertyazselé gravírozott pohárban, paraffin hóeséssel

Van, aki a poharat üvegfestékkel díszíti. Akad olyan ember is, aki ehető tárgyakat rak a zselébe. Én utóbbit még nem próbáltam, de őszintén szólva nem is szeretném. Egy szó, mint száz: rengeteg lehetőségünk van a díszítésre.

Mit szeretek még a zselében? Iszonyatosan könnyű utána takarítani. Meg kell várni, hogy a zselé megkeményedjen és bármiről könnyedén le lehet húzni. :)

Érdekesség: ha két színű zselét öntünk egymásra, egy idő után elkezdenek a színek összekeveredni, egymásba olvadni. Imádom. 

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.