Barion Pixel

Ingyenes kiszállítás 20.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Gyertyaöntés haladóknak

2023-04-25Gyertya, gyertyaöntésgyertya, alapanyag, gyertyaöntés

Gyertyaöntés – haladó szint

Nos, múlt héten azoknak készült az írásom, akik még csak ismerkednek a gyertyák világával, most pedig azoknak szánom, akiknek már az alapok mennek, sikerültek az első natúr gyertyái és készek belevágni a színes-illatos csodákba. :)

Először csak színt rakj a gyertyádba. Ha ez is átment a teszten, tehát szép és jól ég, akkor jöhet az illattal való kísérletezés. Miért? Mert ha nem sikerül valami, a színes gyertyát akárhányszor újraolvaszthatod, semmi nem fog változni, de az illat bizony el tud illanni elég hamar.

 

Ugyan leírom megint, hogy mikre lesz szükséged a gyertya készítése közben, de a leírásban elég sok részt ki fogok hagyni, mert úgy gondolom, hogy azok a részek már mennek, hiszen nem a kezdőknek szóló cikket olvasod. :)

 

Lássuk, mire lesz szükséged:

  • Viasz
  • Öntőforma
  • Gyertyakanóc (Ne feledd, a viaszhoz választod a kanócot!)
  • Gyertyaszínezék (Kérlek, ne próbálkozz a zsírkrétával, vegyél gyertyához való színezéket! Lehet kapni szilárd és folyékony változatban is, én előbbit szoktam használni.)
  • Illatolaj (Kifejezetten gyertyához valót vegyél.)
  • 2 db edény vagy 1 db dupla falú edény
  • Fakanál vagy spatula
  • Evőpálcika, csipesz vagy kanóctartó
  • Mérleg
  • Húshőmérő
  • Hőlégfúvó vagy hajszárító
  • Hurkapálca, hústű (Szurkáláshoz)

 

Na, akkor kezdjünk is bele megint! (Még egyszer jelzem, ha nincsenek meg az alapok, akkor kérlek katt ide: Kezdő szint)

  1. Ragaszd be vagy fűzd át a kanócod, attól függően, hogy mibe fogod önteni a gyertyád.
  2. Mérd ki, hogy mennyi viaszra lesz szükséged, ehhez mérd ki, hogy mennyi színezéket kell majd használnod. 1 kg viaszhoz 1-2 g színezéket ajánlanak (ha Neked százalékkal könnyebb számolni, akkor: 0,1-0,2%), de az a tuti, ha kikísérletezed, hogy Neked mekkora mennyiség a legideálisabb. Ha paraffin viasszal dolgozol, akkor élénkebb színeket fogsz kapni, pl a szójának, repcének nem fehér az alapszíne, így ne ijedj meg, ha nem is lesz annyira élénk a gyertyád.
  3. Készítsd ki az illatot. Ajánlott mennyiség: 2-10%, szerintem 6-8% között lesz igazán finom, bár ez sok mindentől függ, ezt is ki kell kísérletezni.
  4. Tedd fel olvadni a viaszod.
  5. Hőmérőzd a viaszt, legalább 80°C-osnak kell lennie, hogy belekeverhesd a színt. Addig keverd, míg teljesen fel nem olvad az összes festékszemcse. Először ne maxold ki a 2%-ot, inkább kezdd kevesebb festékkel, majd cseppents egyet egy lapra (ekkora mennyiség hamar megszilárdul), így láthatod, hogy milyen színű lesz majd a gyertyád. Természetesen, ha nem tetszik a szín, akkor rakhatsz még bele, de ne menj túl a megengedett mennyiségen, mert eltömődhet a kanócod vagy csúnya lesz a gyertyád. (Én ezért szoktam előre kirakni a max felhasználható mennyiséget.)
  6. Most jöhet az illat, amit akkor keverj bele a viaszba, ha 80°C körül (inkább kicsit alatta) jársz. Ezt is hosszabb ideig kevergesd, hogy jól elegyedjen.
  7. Ha mindennel megvagy, akkor mehet az előmelegített formába.
  8. Ne lepődj meg, a maradék viasz olvasztásánál egy kicsit el fog illanni az illat.
  9. Ha illatos a gyertyád, akkor tesztelésnél legalább 24, de inkább 48 órát várj a teszt égetéssel. Mondjuk én már olvastam 1 hetet is, de ki tudja azt kivárni, nem igaz? :)

 


Vigyázz a biztonságodra, és mindig figyelj oda a tűzveszélyre, amikor gyertyát használsz!

Tipp:

  • Nagyon sokféle szín van forgalomban, lesz miből válogatni, de olyat vegyél, ami a teljes gyertyát átszínezi.
  • Kaphatóak olyan színek is, amik mártó viaszhoz vannak. Ebből nincs olyan sok és kimondottan mártáshoz alkalmasak.
  • A piros színnel óvatosan! Elég sokszor rakoncátlankodik és nem lesz olyan a gyertyád, amilyenre megálmodtad. (Nem tudom miért, de már sok embertől olvastam, láttam. :( )
  • Készülj fel lelkileg, előfordulhat, hogy a színezék meg fogja festeni a szilikon formád és olyan is fog maradni.

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.